Samarbejdet med Region Syddanmark sikrer råstofforekomsterne og den lokale udvikling i råstofområderne
Bindingskortet for råstofområder udgår, og vil ikke være en del af kommuneplanen fremover. Udpegningerne kan fortsat findes på Danmarks Miljøportal.
Retningslinjerne på råstofområdet bevares i kommuneplanen, da de er væsentlige i relation til samarbejdet mellem Region Syddanmark og Esbjerg Kommune.
Retningslinjer
RÅ. 1 Råstofinteresseområde og RÅ. 2 Råstofgraveområde. Begge retningslinjer er næsten enslydende, og begge er blevet forkortet for at tydeliggøre retningslinjens fokus. Indholdet er det samme.
RÅ. 3 Gravning af sand, sten og grus. Retningslinjen og redegørelsen er præciseret i forhold til gravning i nærheden af lufthavnen. For at forenkle kommuneplanen er redegørelsen kortet ned, men den har samme forståelsesmæssige indhold.
RÅ.4 Efterbehandling. Retningslinjen er tilføjet et udsagn om væsentligheden af at undgå sødannelse i nærheden af lufthavnen. Efterbehandlingen af råstofgravene skal således bidrage til at sikre lufthavnsinteresserne. Redegørelsens beskrivelse af en efterbehandling, der vil gavne naturindholdet i den efterladte råstofgrav, er udgået, da det er et forhold som kommunen har begrænset indflydelse på.
RÅ.5 Klæggravning. Forholdet til natura 2000-områder er fjernet fra både retningslinje og redegørelse. Det skyldes, at der ikke kan ske planlægning for nye råstofgrave, eller klægindvinding indenfor natura 2000-områder. Når gravetilladelsen til indvinding af klæg ved Sneum Digesø udløber, må det ikke forventes, at tilladelsen kan generhverves.
Et godt samarbejde med Region Syddanmark om råstofplanen sikrer råstofforsyningen.
Råstofudvinding tager hensyn til natur-, kultur-, miljø-, landskabs- og vandforsyningsinteresser.
Graveområder efterbehandles så potentialet for efterfølgende udvikling er størst mulig.
Esbjerg Havn skal fortsat være en af de centrale landingspladser for sømaterialer og importerede råstoffer i Danmark.