Miljøstyring og forsyningssikkerhed kendetegner EnergiMetropol Esbjerg
Med Kommuneplan 2026-38 oprettes temaerne Vedvarende energi (VE) samt Forsyning og affald (FA). Retningslinjerne vedrørende vindmøller, solenergianlæg og biogasanlæg er flyttet til temaet Vedvarende energi (VE), mens retningslinjerne fra Affald og spildevand (AS) er flyttet sammen med de resterende retningslinjer fra temaet Forsyning (FS) over i dette nye tema Forsyning og affald (FA).
Politiske mål
De politiske mål for affaldsområdet er opdateret på baggrund af Affaldsplan 2023-2028.
De politiske mål fra temaerne Forsyning (FS) og Affald og Spildevand (AS) er skrevet sammen, og er blevet opdateret til den nye sammenhæng. Retningen og prioriteringerne er uændrede.
Nye retningslinjer
(forsl.) FA 1: Forsyningsledning. Retningslinjen er et resultat af, at temaerne Forsyning (FS) og Affald og Spildevand (AS) er skrevet sammen i temaet Forsyning og affald (FA). I forbindelse med etablering af det nye tema, har omdisponeringen af retningslinjer gjort det muligt at lave en samlet retningslinje med redegørelse for forsyningsledningerne. Dette afspejles også på kommuneplanens kort, hvor forsyningsledningerne er markeret særskilt, men alle hører ind under den samme binding. Der er ikke ændret på sikringsniveauet af de enkelte forsyningsledninger idet retningslinjen samler de dele af følgende retningslinjer, der vedrører strækningsanlæg: FS. 1 Vandforsyning, FS. 3 Varmeforsyning, FS. 4 Højspændingskorridor, FS. 5. Naturgas og AS. 8 Hovedkloakledning.
(forsl.) FA 2: Infrastrukturkorridor med tilhørende kortudpegning er en ny binding, der skal sikre plads til fremtidig infrastruktur. Infrastrukturkorridorerne udlægges, hvor det er af væsentlig samfundsmæssig interesse at sikre plads til fremtidige forsyningsforbindelser. En del af den nye infrastrukturkorridor er betinget af en kommende 400KV forbindelse mellem Idomlund og grænsen. Derudover udlægges der forbindelser mellem Esbjerg Havn, Korskroen og Station Endrup.
Retningslinjer
TE. 9 (forsl.) FA 7: Materielgård er flyttet til dette tema, men fremstår i øvrigt uændret. I arealanvendelsestemaet om tekniske anlæg fokuseres der på de hovedanvendelser og rammeanvendelser, der hører til arealanvendelsen. Materielgård er en bestemmelse og hører dermed mere naturligt hjemme i dette tema, der handler om flere af de funktioner, der blandt andet hører hjemme i områder til tekniske anlæg.
FS. 1 Vandforsyning (forsl.) FA 3: Vandværk, FS. 3 Varmeforsyning (forsl.) FA 4: Varmeværk, FS. 4 Højspændingskorridor (forsl.) FA 5: Transformerstation og FS. 5. Naturgas (forsl.) FA 6: Naturgasstation. Etableringen af den nye retningslinje (forsl.) FA 1: Forsyningsledninger medfører, at disse fire retningslinjer ændres fra bindinger, der beskriver strækningsanlæg, til bestemmelser i form af punktmarkeringer i kommuneplanens kort. Det er kun de dele af retningslinjerne og redegørelsesteksterne, der omhandler punktmarkeringen som bevares.
FS. 2 Kollektiv varmeforsyningspligt og FS. 6 Radiokæder. Begge retningslinjer udgår, da der er tale om fagdata, som ikke reguleres med kommuneplanen.
FS. 7 Placering af teleanlæg udvides til tre retningslinjer (forsl.) FA 8: Placering af antenner på eksisterende byggeri eller anlæg, (forsl.) FA 9: Opsætning af nye master i byzone og sommerhusområder og (forsl.) FA 10: Opsætning af nye master i landzone. Udvidelsen og opdateringen af retningslinjerne om antenner og master sker på baggrund af ’Administrationsvejledning for etablering af master i forbindelse med antenneanlæg i Esbjerg Kommune’.
FS. 9 Fjernelse af sendemaster (forsl.) FA 11: Fjernelse af master. Retningslinje og redegørelse er opdateret på baggrund af ’Administrationsvejledning for etablering af master i forbindelse med antenneanlæg i Esbjerg Kommune’.
FS. 8 Placering af sendemaster i forhold til flyvning og sejlads udgår idet forholdene sikres i retningslinjer om henholdsvis lufthavnens hindingsplan og retningslinjer for opsætning af master.
AS. 2 (forsl.) FA 12: Deponi, AS. 3 (forsl). FA 13: Lukket deponi, AS. 4 (forsl.) FA 15: Affaldshåndteringsanlæg og AS. 6 (forsl.) AF 14: Isolinje for deponi. Alle fire retningslinjer er overført til dette tema uden ændringer.
AS. 5 (forsl.) FA 16: Genbrugsplads. Redegørelsen er blevet udvidet med en definition og mere forklarende tekst.
AS. 7 Spildevandsanlæg (forsl.) FA 17: Rensningsanlæg. Redegørelsen er blevet udvidet med en definition og mere forklarende tekst.
AS. 10 Regnvandsbassin (forsl.) FA 18: Regnvands- og klimaanlæg. Redegørelsen er blevet udvidet med en definition og mere forklarende tekst.
Forandringer givet af plandata
Spildevandsanlæg er omdøbt til Rensningsanlæg.
Regnvandsbassin er omdøbt til Regnvands- og klimaanlæg.
Borgere og virksomheder skal sikres tilstrækkelig og stabil forsyning med vand, varme, elektricitet samt internet- og mobildækning af høj kvalitet.
Bæredygtige løsninger på forsynings- og affaldsområdet skal være økonomisk og økologisk afstemte såvel for samfundet som helhed som for den enkelte borger.
Borgere, virksomheder og kommunen bidrager mest muligt på affaldsområdet til et bæredygtigt globalt miljø.
Gennem en sikker og velfungerende kloakforsyning skal belastningen af naturen og vandmiljøet reduceres.
Ved håndtering af regnvand er stedet, og stedets interesser, udgangspunkt for løsningen.
Bæredygtige og æstetiske løsninger, der beskytter og forbedrer biodiversiteten, præger kommunale anlæg og ordninger.