Skallebæk By

Indhold

På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling og udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.

Aktuelle planer for dit lokalområde

Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel angiver den beige farve, at området er udlagt som et jordbrugsområde, hvor aktiviteter som landbrug, skovbrug, gartneri og lignende kan fremmes. Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.


Historie og kulturhistorie

Skallebæk har historisk været en vigtig landsby beliggende ved Haderslevvej. Byen indeholdt tidligere mange servicefunktioner, som man typisk fandt i landsbyer, såsom en skole, kro, mølle, smedje og købmand. Den gamle skole i Skallebæk blev opført i 1872, men er senere omdannet til boliger og medborgerhus, kendt som Skallebækhus. Kroen og møllen er også blevet omdannet til beboelse.

Placering i landskabet

Skallebæk er placeret på hedesletten ved kanten af Toftlund bakkeø. Byen ligger nær Ribe Ådal og omgivet af en bred variation af naturtyper som enge, mose, hede, og skov. Landskabet omkring byen byder på imponerende udsigter, specielt fra indlandsklitterne, hvor man kan se helt ind til Ribe.

Karakteristik

Skallebæk består af en blanding af ældre og nyere bebyggelse. Byen er centreret omkring et kryds ved Haderslevvej og Varmingvej. De mest markante bygninger i Skallebæk er den gamle kro, møllen og de tidligere skolebygninger. Skolen er en bevaringsværdig bygning og fungerer nu som samlingspunkt for byens indbyggere gennem medborgerhuset Skallebækhus. Skallebæk har desuden en gruppe gravhøje nord for byen, som er fredede fortidsminder​.

Infrastruktur

Infrastrukturen i Skallebæk er forholdsvis enkel med Haderslevvej som den primære vejforbindelse. Byen er dog tæt forbundet til Ribe, som ligger 6 km væk via Varming Vesterby, og der er en cykelsti langs Haderslevvej på 8 km til Ribe. Desuden ligger Ribe Golfklub og et AMU-center syd for byen, hvilket bidrager til trafikken gennem Skallebæk.

Struktur

Bystrukturen i Skallebæk er relativt lille med spredt bebyggelse. Landsbyen består primært af boliger, og mange af de gamle servicefunktioner som kro og skole er omdannet til beboelse eller fælles faciliteter. Den åbne strækning mellem Skallebæk og Varming giver udsyn til det omkringliggende landskab, selvom levende hegn nogle steder skjuler udsigten mod ådalen​.