Indhold
På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling og udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.
Aktuelle planer for dit lokalområde
Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel angiver den beige farve, at området er udlagt som et jordbrugsområde, hvor aktiviteter som landbrug, skovbrug, gartneri og lignende kan fremmes. Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.
Historie og kulturhistorie
Høm er en landsby med en lang historie, der første gang nævnes i 1380. I 1530 var der otte gårde i byen, og ved reformationen i 1536 overtog kongen flere af byens gårde. Udskiftningen af jorden fandt sted mellem 1767 og 1781, og byens struktur har ændret sig over tid, især med opførelsen af parcelhuse og andelsbygninger. Landsbyen har også haft en kro, en biskole, og et forsamlingshus, hvilket vidner om dens betydning som et lokalt samlingspunkt.
Placering i landskabet
Høm er beliggende på kanten af Toftlund Bakkeø, som er dannet under sidste istid. Byens placering på en sydvendt skråning var ideel for landbrug, da bønderne kunne udnytte engarealerne til deres dyr. Landskabet omkring byen er præget af store terrænforskelle, og der er et fald på 5-10 meter fra byens nordlige til sydlige del.
Karakteristisk
Høm er kendt for sin traditionelle fortestruktur, der er bevaret i den sydlige del af byen. Byens huse har en fælles farve- og materialeholdning, hvilket skaber et harmonisk og sammenhængende udtryk. I den nordlige del findes andelsbygninger og nyere parcelhuse, som viser byens udvikling gennem tiderne.
Infrastruktur
Byens infrastruktur er hovedsageligt centreret omkring Hømvej, som fungerer som en nord-sydgående gennemfartsvej. Derudover er der flere mindre veje og stier, der forbinder de forskellige dele af byen. Historisk har byen haft vigtige funktioner som skole, forsamlingshus og små butikker som en smedje og et bageri.
Struktur
Høm er opdelt i to: den sydlige del med en traditionel fortebystruktur og den nordlige del med andelsbybyggeri. Bebyggelsen består hovedsageligt af lave bygninger, hvoraf flere har bevaringsværdi. Forterne og de grønne områder binder byen sammen, og der er klare visuelle grænser mod det omkringliggende landskab med læhegn og marker.